آگراآگرا یا آگره ، سومین شهر بزرگ در ایالت اوتار پرادش در کشور هندوستان است . این شهر در کنار رود یامونا (جمنا) واقع شده است ، و از دهلی ، پایتخت هندوستان ، با ماشین دو ساعت و نیم ، با قطار چهار ساعت و با هواپیما 30 دقیقه فاصله دارد .
نام آگره به صورت «آگرهبانا» نخستین بار در کتاب حماسی ماها بهاراتا آمده و معناشناسان آن را «پردیس» یا «بهشت» معرفی کرده اند . در قرن های 16 و 17 میلادی آگرا ، به راستی و درستی ، مثالی از پردیس روی زمین بود . آگرا در زمان حکومت اکبر ، جهانگیر و شاه جهان اهمیت بسیاری پیدا کرد . این شهر پایتخت حکومت اکبر ، پادشاه بزرگ امپراطوری مغولی هند یا همان گورکانیان بوده است و در آن زمان تبدیل به مرکز هنر ، فرهنگ ، تجارت و یادگیری کشور پهناور هندوستان گردید . به این جهت در گذشته این شهر را اکبرآباد می نامیدند .
جغرافیای آگرامساحت آگرا 1.800 کیلومتر مربع می باشد و ارتفاع آن از سطح دریا 171 متر می باشد . در مورد وضعیت آب و هوایی شهر آگرا می توان گفت بهترین آب و هوا را از اکتبر تا مارس دارد و در تابستان دمای هوا حدودا بین 22 تا 45 درجه و زمستان 4 تا 31 درجه است .
تاریخچه آگراآگرا در قرن 16 میلادی توسط «سکندر لودهی» کشف شد . پس از آن «بابر» موسس سلسله امپراطوری مغولی هند ، در آگرا ماند و ساخت باغ هایی چهارگوش به سبک باغ های ایرانی را در آنجا مرسوم کرد . اکبر در این شهر قلعه آگرا را ساخت و جهانگیر آن را با کاخ ها و باغ های بسیار زیبا مزین کرد . همچنین شاه جهان با ساخت تاج محل ، شهرتی عالمگیر برای این شهر به ارمغان آورد . هم اکنون این شهر از مراکز گردشگری هند به شمار می رود .
آگرا با نام «اکبرآباد» پایتخت شاهانی همچون اکبر ، جهانگیر و شاه جهان بوده است که زبان مادریشان فارسی بود و در گسترش زبان فارسی در شبه قاره هند کوشیدند و موفق بودند . نخستین باغ معروف به «باغ های پارسی» در کرانه رود یامونا (جمنا) در همین شهر شکل گرفت و سازنده آن شاه بابر (پدربزرگ اکبر) بود . نام خاص این باغ ایرانی آرام باغ بود .